Kroppsmedvetenhet eller kroppsfixering?

Psykisk ohälsa har ökat kraftigt bland unga vuxna under senare år och kan visa sig i tillstånd av depression eller ångestsyndrom. Vad denna ökning beror på är osäkert men forskningen har visat att kvinnor som väljer att jämföra sin kropp med andra kvinnors kroppar riskerar att utveckla exempelvis ätstörningar. När en kvinna (eller man) utvecklar ett ohälsosamt förhållningssätt till den egna kroppen brukar detta kallas kroppsfixering, medan en kvinna som har ett sunt förhållningssätt till sin kropp kan kallas kroppsmedvetenhet.

Kroppsmedvetenhet

Du kan öka ditt välbefinnande med ökad kroppsmedvetenhet med en förankring i nuet och inte fastna i tankar. Genom att du till exempel riktar uppmärksamhet på din andning och din kropp kommer du lättare kunna uppfatta signaler såsom stress, oro, smärta eller trötthet. Med ökad kroppsmedvetenhet förbättrar du även din självkännedom och får en ökad förmåga att kunna ta hand om dig själv och din hälsa. Det finns olika avslappningsövningar eller avspänningsövningar som kommer att hjälpa dig skapa ett inre lugn och ge din kropp en bättre muskulär balans samt öka din mentala energi. Dessa övningar kan vara till stor hjälp när du drabbas av stress, ångest eller panik.

Kroppsuppfattning

Vår kroppsuppfattning kan vara negativ, positiv eller mitt emellan. Det har visat sig att kvinnor som till exempel styrketränar stärker sin kroppsuppfattning och mår bättre med sitt utseende. Men även om du mår bra med din kropp kan det hända att du inte är nöjd med dina bröst. Bröst blir till exempel inte större med träning utan tvärtom, de kan bli mindre eftersom de består av fettvävnad. Om du funderar på att göra en professionell, säker och trygg bröstoperation med ett vackert och naturligt resultat är Akademikliniken ett mycket bra val. Det kan handla om att förändra storlek och form på dina bröst eller återställa utseendet efter viktminskning eller graviditet. När du genomgår en bröstoperation hos Akademikliniken får du alltid råd samt hjälp av en certifierad och erfaren plastikkirurg som kommer att skräddarsy operationen efter din anatomi, önskemål och behov. Akademikliniken använder implantat av högsta kvalitet för att ge ett naturligt och vackert resultat som du kommer att bli mycket nöjd med.

Kroppsfixering

När en kvinna (eller man) drabbas av kroppsfixering innebär det att personen ser fel och problem med sin egen kropp och fixerar sina tankar på sin kropps utseende. Många gånger är denna kroppsuppfattning osann och förvriden och personen upplever exempelvis sig själv som tjock men är i verkligheten oerhört smal. En stark fixering av hur den egna kroppen ser ut kan leda till mycket negativa och ibland väldigt allvarliga konsekvenser. Överdriven kroppsfixering kan orsaka ätstörningar (anorexi eller bulimi) som ofta kombineras med hårda kostvanor (ortorexi) samt överdriven träning. Dessa allvarliga tillstånd av kroppsfixering kan i värsta fall leda till döden.